Och så står man där. På en innergård vid Karlaplan med ett champangeglas i handen. Och försöker mingla och le och svara på tipsrundefrågor om Justin Timberlake och säga allt det rätta till konsultcheferna och le, framförallt le.
I vissa situationer känner jag mig alltid som en utomjording, vissa saker lär jag mig aldrig. Jag greppar inte mingel, förstår inte hur man gör. Ofta tycker jag att folk bara kastar ord på varandra. Ord, ord, ord, men ingenting blir sagt. Ord i långa haranger, olika konstellationer, ord staplade på varandra, långt, långt ifrån det jag en gång kallade dialog. Vissa väntar beskedligt på att samtalspartnern nån gång ska bli tyst så att de själva snabbt kan börja prata om det som de tänkt säga i en kvart, utan att lyssna. Andra avbryter krasst, hugger när det passar, vid första association sparkas en lång monolog igång.
När jag just hade flyttat ifrån Skellefteå var jag urusel på att avbryta, jag visste helt enkelt inte hur man bar sig åt. I takt med att åren har gått har jag övat upp en viss aggressivitet, men samtidigt har jag en känsla av att ju mer jag förändrar mitt sätt att samtala, desto längre bort kommer jag ifrån den jag egentligen är, den jag en gång var. I Skellefteå är det avbrytarna som anses som de socialt inkompetenta och en tystnad måste vara relativt lång innan den klassas som en obekväm tystnad, inte oändligt lång, men längre. Här känns det som att andra koder gäller, minsta avbrott, minsta sekund bör, och ska fyllas med ord. Ord, ord, ord. Stapelvara, färskvara. Här är det de tysta, eftertänksamma som avviker från normen. Att tiga är silver, att tala är guld.
Jag har analyserat det med mina skelleftekompisar som utvandrat söderut (läs allihopa, ingen blev kvar) och vi har alltid tolkat det som skillnad mellan det vi lite slarvigt kallar norrländskt kontra det övriga, det som vi aldrig skulle benämna som svea-götaländskt. Men vad vet jag om Norrland egentligen? Denna heterogena, konturlösa massa, denna konstruerade enhet. Vad har jag för referensramar? Jag anar att allt är mycket smalare än så. Sara Lidman pratade ofta om folket i Skelleftedalens säregna förhållande till samtalet, till samspelet mellan ord och tystnad, dynamiken mellan de som deltar i samtalet och själva samtalets själ. För det finns en själ. Ord är besjälade, befolkade. I mötet mellan nybyggare och det väglösa landskap man försökte greppa, tämja, kolonisera, med Bibeln som enda förklaringskälla, omvärldslänk, men ljusår ifrån biskopar och domkyrkor, grydde ett språk. Svenska, fast ändå inte. Bonnska, fast ändå svenska. I begynnelsen var Ordet, och Ordet var hos Gud, och Ordet var Gud. /…/ I Ordet var liv, och livet var människornas ljus.
Kanske är detta vad mitt väsen andas. Kanske är det därför jag tycker mig se ordinflation överallt, ord tillknycklade, ihopträngda likt djur på en boskapstransport. Allt har en förklaring. Mingel kommer aldrig att bli min starka sida. Det är därför jag står där och anstränger mig för att delta med min mimik, sippa på min champagne och framförallt le – le som en fotomodell.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
7 comments:
Det är väl ändå underligt detta att Norrland ofta betecknas som bara "Norrland", där det finns "norrlänningar" och man pratar "norrländska". Ingen bryr sig liksom att definiera det mer specifikt och den som till exempel i Boden definierar sig lika mycket som norrlänning som nån i...eh...Umeå.
Åh, dina texter!
Lika vackra som dina ord:)
Linda: Åh, tack. Nu blir jag generad. Du skriver oxå vackert!
Laanna: fast jag tror kruxet är just att Bodenbor och Umebor inte alls definierar sig själva som norrlännigar utan att "Norrland" och "norrlänningar" är diskursiva konstruktioner som tillskrivits Norrland utifrån. Umebon blir medveten om att han inte är en Umebo utan "bara" en norrlänning (och att Umeå inte är fastspikat på kartan, utan flyter runt) först när han flyttar söder om Dalälven...
Angående mingel, det finns en bok som tar upp detta fenomen och beskriver vilken komplexitet det innebär. Man kan inte bara gå fram till någon och le lite, man måste vara fokuserad till max hela tiden för att vidrätthålla ett intressant samtal, hitta gemensamma nämnare eller lägga märke till någon detalj hos andra personer som man kan samtala om. Det är nog därför många tycker det är så svårt. Men övning ger väl färdighet kanske. /Jenny
Hmm..det där om att känna sig som en utomjording vet jag allt om...;)
Det tar tid att acklimatisera sig men du fixar det nog!
Sara:
Jomen jag tycker det är många, i alla fall på nätet, som skriver saker i stil med "stolt norrlänning" och "min vackra norrländska dialekt" när de presenterar sig själva.
laanna: hmmm... det känns som att de som skriver sånt liksom har accepterat den diskursiva identitet de har tillskrivits utifrån, samtidigt som de vid andra tillfällen kanske förhandlar kring dess innebörd, fast de inte aktivt är medvetna om det... typ à la Foucault :-)
Jenny: Ja, mingel är verkligen en hel vetenskap, i stället för att försöka lära känna alla främlingar på en tillställning så ska man liksom bara flyta runt om ha en massa ytliga samtal, för så fort nånting blir lite mer personligt så bryter man mot kodera...
Post a Comment